Στις μέρες μας τα παιδιά έχουν μεγαλώσει με μια μεγάλη ποικιλία ηλεκτρικών συσκευών στην άκρη των δαχτύλων τους. Δεν μπορούν να φανταστούν έναν κόσμο δίχως Smartphones , tablets και το internet. Η μεγάλη πρόοδος της τεχνολογίας σημαίνει ότι οι σημερινοί γονείς πρέπει να καταλάβουν πως να περιορίσουν την ώρα που περνάνε τα παιδιά τους στην οθόνη.
Γιατί ενώ οι ψηφιακές συσκευές, μπορούν να παρέχουν ατελείωτες ώρες ψυχαγωγίας και να προσφέρουν εκπαιδευτικό περιεχόμενο, ο απεριόριστος χρόνος έκθεσης στην οθόνη μπορεί να είναι επιβλαβής.

Η Αμερικάνικη ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά στους γονείς να θέσουν ένα λογικό όριο στα ηλεκτρονικά μέσα ψυχαγωγίας.Τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 7 με 18 ετών υπολογίζεται ότι χρησιμοποιούν 7 ½ ώρες ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας ανά ημέρα, σύμφωνα με τη μελέτη του Henry J. Kaiser Family Foundation.

Μερικές από τις αρνητικές επιπτώσεις υπερβολικού χρόνου έκθεσης σε οθόνες:
- Παχυσαρκία: Όταν επενδύουμε μεγάλο χρόνο σε καθιστικές δραστηριότητες όπως παρακολούθηση τηλεόρασης και παιχνίδι video games(tablets , smartphones, κονσόλες). Αυτό αποτελεί θετικός συντελεστής της παχυσαρκίας
- Προβλήματα ύπνου: Το φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές παρεμποδίζει τον κύκλο ύπνου στον εγκέφαλο και μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία
- Προβλήματα συμπεριφοράς: Σύμφωνα με μελέτες τα παιδιά δημοτικού σχολείου που παρακολουθούν τηλεόραση ή χρησιμοποιούν υπολογιστή περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα είναι πιο πιθανό να έχουν συναισθηματικά, κοινωνικά προβλήματα και προβλήματα προσοχής.
- Βία: Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής έχει παρατηρηθεί η πολύ μεγάλη αύξηση των βίαιων παιχνιδιών διότι είναι πιο δημοφιλή και εθιστικά από τα παιδιά, με αυτό το τρόπο τα παιδιά ηλικίας (6-12) χρονών είναι συνεχώς εκτεθειμένα στην αναπαραγωγή βίας με αποτέλεσμα να χρησιμοποιήσουν τη βία για να λύσουν προβλήματα και να μιμηθούν αυτά που βλέπουν στα παιχνίδια και στη τηλεόραση.